25 februari 2010

DDR-fans


Professor Birgitta Almgren vid Södertörns högskola slåss för att från SÄPO få ut dokumentationen, som handlar om de svenska kontakterna med DDR. Det är handlingar ur de s.k. Rosenholzakterna. Men Sverige vill som enda land inte släppa in någon i arkiven.

Det är nu 20 år sedan både DDR och dess säkerhetstjänst Stasi upphörde att existera så dokumenten kan knappast skada Sveriges säkerhet. Vilka tidigare DDR-anhängare i Sverige och toppar inom samhällslivet vill SÄPO skydda, undrar Birgitta Almgren.

Ja, det kan man fråga sig.

Kontakterna med DDR var nog flitigare än vad man i allmänhet föreställt sig. För en kort tid sedan pratade jag med en kvinna i 60-årsålder, som glatt berättade att hon varit med på vänsterkanten och där bland annat som medlem i en vänförening med DDR. Som DDR-vän blev hon och andra inbjudna till resor till den socialistiska mönsterstaten. Det blev flera resor, där det inte gick någon nöd på någon och allt var betalt.

Kvinnan föreföll än idag obekymrat okritisk. Jag fick intrycket att hon sett på det hela som ett sätt att få resa gratis, men det förhållningssättet kan vara en efterhandkonstruktion. Vänskap med gamla diktatorer är inget man skryter med.

Fast jag funderar över vilka som ingick i de kontingenter som for i skytteltrafik till DDR? Jag skulle också vilja veta vilka SÄPO vill skydda – och varför?

(Tror ni inte människan smet utan att betala sin del i den taxi vi delade på hemresan?!)
.....

Inga kommentarer: