10 februari 2010

Kommunala Telgebostäder

De kommunala bostadsbolagen tillkom för att garantera alla kommuninnevånare en bostad och detta till rimligt pris. Nu visar det sig att Telgebostäder tillskapat nya regler, som t.o.m. dess vd Eva Nygren karakteriserar som fyrkantiga – och som man tillämpar med en minst sagt rigid stelbenthet.

Detta innebär att man nu stänger ute kommunens skötsamma ungdomar om dessa inte har intyg på fast jobb det närmaste halvåret. Då hjälper det inte om de i åratal haft fast hyreskontrakt och betalat en hyra som ligger betydligt högre eller om de arbetat vid ett företag i flera år och ska fortsätta där – visserligen på vikariat men ändå. I det aktuella exemplet har den unga kvinnan företaget bakom sig med garanti om fortsatt arbete. Hon har dessutom sin mor som går i borgen. Förgäves – ”Vi arbetar inte så”, menar Nygren kameralt.

Vi har idag en lag om anställningsskydd (LAS) som bidrar till att unga människor har svårt att få fast anställning. Nu ska de som lök på laxen nekas bostad av kommunens eget bostadsbolag.

Vad ska Södertälje med ett bostadsbolag till när detta behandlar sina unga invånare nedlåtande, nonchalant och oförsonligt?

För några år sedan vägrade Telgebostäder hyra ut en studentlägenhet till en ung man som ville flytta hemifrån. Dessa ville man förbehålla utsocknes studerande. Då ingrep dåvarande ordföranden Erik Andersson. Det borde nuvarande ordföranden Ingela Nylund Watz göra i det här fallet.

Inga kommentarer: