09 februari 2010

Fattigaste kommunen

En rik pappa är viktigare än talang och utbildning, enligt en undersökning som den 8 februari redovisades i DN. Tyvärr snirklade skribenterna in sig i ett matematiskt och statistiskt resonemang som kändes lite för svårsmält i sammanhanget (dvs. i sängen med en bunt tidningar som skulle konsumeras på begränsad tid)(Det är i sin tur typiskt – det är aldrig mig debattörerna vänder sig till utan politiker och beslutsfattare som får sig grejerna serverade på tjänstetid av underhuggare)(Jag vet hur det går till).

I alla fall så fanns i anslutning till inlägget en ruta med statistik från SCB (31/12 2007). Denna visade i vilka kommuner som invånarna har mest respektive minst finansiella tillgångar. Danderyd ligger högst. Där ligger folk över 20 år på ett medianvärde på 218.000 kr.

I botten finns Botkyrka, Landskrona, Malmö och Södertälje med ett medianvärde på 30.000 kr. Jag menar att detta beror på att dessa tillhör våra främsta invandrarkommuner. Skulle man särskilja ”svenskar” och ”invandrare” så skulle gruppen svenskar har betydligt mer finansiella tillgångar och gruppen invandrare nästintill inget.

Om vi haft en regering som verkade för solidaritet mellan kommunerna i invandringsfrågan så skulle skillnaderna ha varit betydligt mindre både mellan de olika grupperna och kommunerna.

Inga kommentarer: