29 mars 2010

Hellre pengar till behövande än scoutstugor


Man behöver inte traska runt länge i skogarna förrän man ramlar på en scoutstuga. De finns överallt trots att de uppenbarligen bara används ett fåtal tillfällen under året. Scoutstugor är en av de företeelser som finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden.
Arvsfonden administreras av Kammarkollegiet. Under 2009 kom det in 1.710 arvsfondsärenden till Kammarkollegiet. I dessa fanns det ett testamente i 1.165 fall med begäran om att kollegiet skulle godkänna den avlidnas testamente till förmån för någon annan än fonden. Antalet dödsbon där egendom skulle helt eller delvis avvecklas för arvsfondens räkning uppgick till 607.
Arvsfonden får egendomen om den inte har testamenterats till någon annan eller om den avlidne var änka eller änkling och om det inte finns några arvsberättigade släktingar efter den först avlidne maken. En förutsättning är att dessa exempelvis inte tidigare fått ut vad de är berättigade till. Arvsfonden kan också få egendom genom bland annat gåva, testamente och förmånstagarförordnande i försäkringsavtal.
Hundratals miljoner kronor spills genom fonden ut över landet – inte till drift av verksamheter, men till försöksverksamheter och investeringar. Till de sistnämnda hör scoutstugor och liknande.
Frågan är om vi inte har tillräckligt av sådana och om inte pengarna i stället kan användas till behövande.

Inga kommentarer: