13 mars 2010

Folkmord och politik


I Södertälje härstammar var femte invånare från kristna samhällen i Turkiet och Mellersta Östern. Med sig hit har de berättelser och i enskilda fall även egna minnen från de massakrer som inträffade för snart hundra år sedan i Turkiet då det osmanska samhällen bröt samman och det nya Turkiet uppstod.

Att det var massakrer är obestridligt och inom gruppen svenskar med turkisk bakgrund betraktar man det som folkmord och har krävt att det även ska ses som sådant i officiella sammanhang.

Under hand som integrationen fortskridit har kraven artikulerats i press och politiska församlingar. Från att ha varit ett särintresse har frågan vuxit och man har fått ökat sympati från fler håll. Sentida ättlingar arbetar politiskt och har poster i såväl kommunsom riksdag.

Så småningom insåg Socialdemokraterna att här fanns röster att vinna och fick med sig Vänsterpartiet och Miljörörelsen. När frågan hamnade i riksdagen fanns det en majoritet som slog fast att det skett ett folkmord av armenier i Turkiet i början av 1900-talet.

Vad jag kan förstå var det ett vidrigt folkmord, men det känns konstigt att just vår riksdag ska slå fast detta. Detta är inte något som vi väljare tagit ställning till i senaste valet lika lite som de massakrer vilka inträffat i Balkan, Uganda, Östtimor osv. Detta bara i modern tid. Går vi ett 100-tal år tillbaka så lär listan bli lång, tyvärr. I konsekvensens namn borde den svenska riksdagen kategorisera även dessa och stämpla valda tillfällen som folkmord.

Nej, det ska man inte göra. Politiker ska inte skriva historia. Det ska oberoende forskare göra.
......

Inga kommentarer: