26 augusti 2010

Södertälje toppar ifråga om p-böter!


I Södertälje behöver man inte komma många centimeter åt fel håll för att få parkeringsböter. Inte heller situationer där det sunda förnuftet talar eller där man i årtionden parkerat med sedvanerätt hjälper det mot regler, som tolkas som att ”man är skyldig till dess man bevisar motsatsen”. Helst ska man som parkeringsvaktbolag slå till utan föregående varning eftersom chansen att få in kosing ökar kraftigt.

Man kan även göra som den parkeringsvakt som bland annat tagit Brunnsängs centrum på entreprenad. Där finns på parkeringarna en liten skylt som anger att man ska ha p-skiva, vilket missas av många som ska göra ett ärende till någon av butikerna. Står man på platsen bakom och vid sidan av centret så slår han snabbt till och fixar några tusen. Däremot vågar han sig inte på den starkt frekventerade platsen på andra sidan gatan, mittemot stora entrén. Troligen är risken alltför stor för "ett välförtjänt" kok stryk.

Nu visar det sig att alla som anat att Södertälje utsätts för en p-terror har mer än rätt. Färska siffror från Sveriges kommuner och landsting som bearbetats av tidningen Dagens Samhälle visar att Södertälje ligger i en föga smickrande topposition. Av alla mångmiljoner man drar in är en tredjedel p-böter! I fråga om parkeringsböternas andel är det bara Stockholm/Solna och Malmö som ligger högre, medan andra jämförbara städer har hälften eller lägre (t.ex. Uppsalas p-botsandel av totala parkeringsintäkterna är bara sex procent, en femtedel av Södertäljes).

Paragrafryttarna i kommunen och parkeringsbolagen lever i en symbios med syfte att lugga stans bilister på maximalt med pengar. Att stoppa denna terror och få ner parkeringsövervakningen till en rimlig nivå vore ett vallöfte som skulle dra många röster.
.

Inga kommentarer: