08 augusti 2010

Kan vi inte få tillbaka generaldirektörerna



Nu har bilbesiktningen i Sverige öppnats för konkurrens. I stället för en enda myndighet får vi nu ett antal konkurrerande besiktningsföretag. Konkurrens är bra - då måste man slåss om kunderna vilket medför lägre priser eller mer för pengarna. Det är väl det man fått lära sig. Nu vet vi bättre. Redan innan ”reformen” (man använder gärna positiva begrepp för att maskera idiotiska beslut) stod det klart att någon prissänkning kommer det inte att bli. Tvärtom kan vi räkna med högre priser!

Nu är detta ingen engångsföreteelse. Sedan elmarknaden släpptes fri har priserna exploderat. Tarifferna för elförbrukning och eldistribution är osannolika om man jämför med fakturor för tio år sedan (brukar finnas i någon gammal pärm). Kollektivtrafiken är fortfarande ett skämt som rasar samman om det regnar eller snöar eller om solen skiner. Det är bara priset som ökat. Inom barnomsorgen har inte avgifterna ökat, men kvalitén minskat eftersom de privata ägarna hellre stoppar pengarna i egen ficka än investerar i personal och material. Nya aktörer släpps in i sjukvården, vilket komplicerat för både landsting och patienter. Ingen har vunnit på det utom förmodligen de nya aktörerna.

Det följer hela tiden samma mönster - privatisering för privatiseringens egen skull; inte för att det ska bli enklare och billigare för konsumenter och patienter.

Kan vi inte få tillbaka generaldirektörerna som i sina pampiga uniformer likt Överbefälhavaren styr över post, järnvägar, landsvägar, sjukvård och allt det där som vi så gärna vill ska fungera och vara enkelt att ha att göra med.

Månglarna inom skola, vård, omsorg, bilbesiktning och allt det andra kan förpassas att driva skönhetssalonger, verkstäder och boutiquer.
.
.

Inga kommentarer: