25 augusti 2010

Snart är det val - III

Idag har jag i brevlådan fått den första vallappen. Den är från Nationaldemokraterna, som med min röst vill bygga ”Södertälje – inte Bagdad”.
Nationaldemokraterna påtalar sin onekligen markanta framgång vid förra kommunvalet men konstaterar att ”trots detta lovade de etablerade partierna att gå samman för att hålla våra väljare borta från inflytande. Efter fyra år kan vi konstatera att de genom sitt agerande har bevisat att det inte är någon större skillnad på alliansen och vänsterblocket.”
Det sista är en sanning med modifikation. Problemet med samregerandet är att man sopat mycket av skillnaderna under mattan. Hur ska man kunna puckla på och ställa varandra till ansvars om man gemensamt kommit överens om den budget vi haft att leva efter under denna period? Hur ska väljarna veta vem som är ansvarig för vad? Visst har det gjorts försök att profilera sig på insändar- och debattsidor, särskilt i populistiska frågor – men resultatet har skrattretande ofta blivit att man trampat sina koalitionspartners på tårna. Kanske skulle man i stället ägnat en del av energin till att ta debatten med Nationaldemokraterna?
Det är egentligen bara i en fråga man sett en klar skillnad. Kommunalrådet Anders Lago har slagits med näbbar och klor för att få till stånd en ordning där fler kommuner tar ansvar för flyktingströmmarna, så att Södertälje slipper bära en så stor börda. I den kampen har inte Allianspartierna i Södertälje utmärkt sig och deras regering har hela tiden fegt hukat.
Hur det blir med ”Södertälje och Bagdad” i nästa valperiod är en öppen fråga. Vi kan nog förvänta oss en än mer intensiv kampanj från Nationaldemokraterna, vars veckotidning Nationell Idag beviljats stöd med 2.378.583 kronor från Presstödsnämnden (www.taltidningsnamnden.se, protokoll 2/2010). En ledamot som reserverade sig drabbades av personlig förföljelse medan nämnden i övrigt säger sig ha fått motta hundratals protester.
.

Inga kommentarer: