17 augusti 2010

Snart är det val - II


Förr röstade vi på ett antal partier. Idag röstar vi på två block. Egentligen borde detta ha underlättat valet (förlåt vitsen) för oss. A eller B, vit eller svart, höger eller vänster. I viss mån stämmer det kanske också, vi vet tror i alla fall ”i stort” veta vad vi får från ena eller andra kanten. Vi vet att en röst på Centern är en röst på borgerligheten lika väl som en röst på Miljöpartiet är en vänsterröst. Om vi som liberaler röstar på Folkpartiet så gynnar detta en politik med kompakt moderat majoritet. Om vi röstar socialdemokratiskt så ger det en skjuts framåt för kommunisterna vid ett regeringsskifte.

Förr när vi röstade på ett antal partier var det Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet som slogs om makten och ibland delade den. Sen släppte Centern in Moderaterna i sin regering och plötsligt blev denna ”ytterlighetsrörelse” rumsren och är idag ett av de största partierna. Om nu Mona Sahlin vinner valet så kommer hon att göra Kommunisterna ”rumsrena”. Sedan är det bara för missnöjda socialdemokrater, miljöpartister, folkpartister och kanske t.o.m. en och annan moderat att strömma till den leende, handfast f.d. gammelkommunisten Lars Ohly.

Förr röstade vi på ett antal partier, men det var inte roligt alla gånger det heller. När inte alla var inlåsta i block kunde sittande regering lita på hoppande majoriteter beroende på fråga. Då var det inte heller så lätt att förutse politiken, men man visste att den inte gick emot regeringspartiet. I alla fall inte så mycket. Idag beklagar Miljöpartiets Maria Wetterstrand att partiet måste ge upp sitt krav på allmän flyktingamnesti. Det hade hon säkert kunnat förhandla sig till de närmaste åren med Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt om vi inte haft blocklåsningen.

Sen får vi se hur går för främlingsfientliga Sverigedemokraterna. I Landskrona får de vara med och samregera med de borgerliga, åtminstone i vissa frågor. I Södertälje har de mer eller mindre kört ihop övriga partier i ett enda block med gemensam budget. Vad det skulle innebära på riksplanet om partiet får fyra procent eller mer kan man bara drömma om. I värsta fall blir det som i Danmark där alla de övriga partierna börjat fiska i samma grumliga vatten i sin jakt på röster.
.

Inga kommentarer: