15 augusti 2010

Snart är det val - I

Jag tror att många med mig har svårigheter att bestämma sig vad man ska rösta på. Såvida man inte tillhör kategorien ”En gång sosse alltid sosse”, ”En gång moderat alltid moderat” osv. Gör man det så är man antingen en cementerad icke-tänkare eller en tänkande analytiker som hittat hem. Och så finns det vi andra som tänker eller åtminstone tänker lite grann - och blir villrådiga. Om vi dessutom har erfarenheter från ett antal val kan vi i alla fall slå fast det inte finns något parti som till fullo motsvarar våra krav. Vi får nöja oss med det som uppfyller det mesta av våra önskningar (om vi ska utgå från löftena).
Problemet är att vallöftena kompromissas bort och politikerna utgår från att vårt kollegiala minne är kortare än fyra år. Dessutom finns det alltid frågor som aldrig kommer upp i valrörelsen, men som ofta blir stora stridsämnen under mandatperioden. Det kan gälla kommunikationer, sjukhus och andra väldig konkreta vardagsnära saker, som inte riktigt platsar på valaffischerna. Det är de frågor som väcker människors vrede och leder till demonstrationer. Eller resignation - nu har de makten och vi kan inget göra. Vid nästa val räknar man med att vi glömt det, vilket vi oftast gör när man bombarderar oss med de stora frågorna om skatter, arbetslöshet, vård och omsorg osv.
.
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är verkligen svårt att veta. Ens om man skall rösta på höger eller vänster! De är ju ganska lika. Synd att miljöpartiet har valt sida. De skulle nog vinna på att inte vara så vänster utan att jobba för miljöns sak ihop med de som har makten. Har du bestämt dig då?
Jag tycker i princip att det är för kort att få regera bara 4 år. Sen kommer nästa regeringssida och omkullkastar allt som de förra påbörjat. Så kanske därför mer av samma regering? Men det är inte lätt.//Helena

Anonym sa...

Eller är det tre år, hrmm ;-) Noll koll...//H