21 januari 2010

Dold agenda II

I förrgår skrev jag om en ledande centerpartists haranger. Då kommer ortens andra tidning, den gratisutdelade och där står exakt samma text! Man kan ana ytterligare likriktning i lokala media, eftersom den stora lokaltidningen ägare köpt den lilla gratisutdelade (lilla och lilla - den når samtliga hushåll, medan hälften anser sig vilja betala för den stora).

På den lilla tidningens förstasida tar chefen för den stora - publisher kallas hon av någon outgrundlig anledning - till ord för första gången och talar om att nu ska den lilla bara utkomma en gång i veckan. Hon hänvisar lite svepande till dåliga tider och att motsvarande neddragningar gått bra på andra orter.

Tendensen med försämrad information är likadan på andra håll. Vilja till att föra ut nyheter med levande journalistik är borta. S.k. kommunikationsdirektörer har ett sätt att tänka och agera som jag inte begriper. Från kommunens sida kom härförleden ett informationsblad med sedan länge kända nyheter samt en partienkät (vad nu den skulle där att göra - partierna får pengar från det offentliga till sin verksamhet och propaganda, så Södertäljes hårt beskattade invånare ska inte behöva bistå med mera). Telge-koncernen är en helt vit fläck och har alltid varit. Där tycks Wallenbergsdoktrinen råda - att verka men inte synas. Förra veckan kom AstraZenekas fina personaltidnings sista nummer. Denna informativa tidning, gjord med en glimt i ögonvrån, läggs ner av kostnadskäl.

Information får inte kosta något idag. Nu är det Internet som gäller. Vad informationsdirektörerna inte fattat är att den tryckta informationen är något som man får i handen och läser. Webbsidor är något man söker sig till i mån av tid och intresse. Nu är det så att du och jag har begränsat med tid framför datorn och när vi väl sitter där så är det mail som ska kollas och räkningar som ska betalas. Därutöver finns det sociala sammanhang där man umgås med andra och sajter som ligger nära var och ens egna intressen. Och dessa är sällan kommunala handlingar eller att ägna sig åt jobbfrågor på sin fritid.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Jan. Åk aldrig mer på champagne fest med frukt, eller ens till Kristianstad.Vill du se poeten som ung valp, ska du kolla på min blogg där du var inne och därifrån till "Alias", eller sök på" dubbelskyffel"
och alias.