26 januari 2010

Busshållplatsdoktrinen


Idag fick jag ökad kunskap om vilka regler som styr etableringen av handel i Södertälje. Det är kunskaper som både gör mig klokare och mer förvirrad. Grundregeln vad gäller matvaruhandel är att den ska ligga intill en hållplats som var 15:de minut frekventeras av buss. Detta för att pensionärer och unga utan bil annars inte skulle kunna komma dit. Stadsbyggnadsnämndens ordförande och ledaren för Vänsterpartiet Staffan Norberg viker en inte tum från detta enligt lokalpressen.

Nu är det så med pensionärerna att de flesta är ganska pigga och många har bil, så jag tycker det är fel att dra alla över samma kam. Vad gäller de unga utan bil så brukar de överlåta åt mor och far att handla eller sig skjutsas till affären. Då upplever nog unga utan bil det som ett större bekymmer att Staffan Norberg aktivt medverkat till att stadens sista biograf slängts ut. Det upplever även en bilburen pensionär som jag som en stor förlust. Samtidigt är det svårt att se logiken – t.o.m. i DDR ansågs kulturen väl så viktig som mat.

Det är över huvud taget svårt att förstå busshållplatsdoktrinen. Varför ställer man inte samma krav på all slags handel? Varför var 15:de minut – är det en katastrof om bussen kommer varje halvtimme?

Enligt Staffan Norberg ömmar man för handeln i de centrala delarna av Södertälje och Järna. Frågan är om detta görs bäst med tvångspolitik. Vi har redan idag ett centrum i Södertälje, som i flera avseenden är beklämmande. Dominerande är ekiperingsbutikerna och mellan dessa har samtliga banker, ramaffärer, urmakare och optiker klämt in sig. Här finns också apoteken, utom det lilla sjukhusapoteket. Är detta en vettig koncentration?

Vad man inte förstått är till exempel att vi som bor på andra sidan kanalen gärna vill ha ett eget, stor och lättillgängligare apotek och egen Systembolagsbutik. Moraberg eller Weda vore toppen, här finns mängder av gratis parkeringsplatser – och busshållplatser.

Staffan Norberg & Co har skickat oss till Kungens kurva för att gå på bio. Då kan vi lika väl även uträtta resten av våra ärenden där eller i Skärholmens fina, väderskyddade centrum. Handelspolitiken i Södertälje beskrivs bäst av vidstående skylt.

Inga kommentarer: