21 januari 2010

DN-kortet och Österbybruk


Annandag jul körde vi 20 mil upp till Österbybruk i Roslagen. Min fru hade önskat sig en spa-vistelse eller liknande i födelsedagspresent. Lägligt nog annonserade DN att man med DN-kortet kunde få helgrabatter på några ställen. Vi valde Österbybruk, en härlig gammal bruksmiljö i ätten Thams ägo.

Enligt gästgiveriets annons skulle vi mötas av champagne, egentillverkad choklad samt fruktfat.

Eftersom väglaget var som det var åkte vi i god tid och kom fram en timme före incheckningstid, men vårt rum var iordning. Något fruktfat och champagne fanns inte, men detta skulle komma upp när vi drack té på eftermiddagen. Jag vet inte hur rummen generellt ser ut i den anrika byggnaden, men vårt var påvert i alla bemärkelser och skulle nog klassas som vandrarhem i en större jämförelse.

Mycket riktigt fanns det där efter téet. Den minsta flaskan champagne, fyra hemgjorda chokladbitar och vad vi tror skulle föreställa fruktfat - ett martiniglas med två stycken små bär, sådana där gula med torra blombladen kvar runt om (se bild). Började ana oråd.

Spökvandringen på slottet ställdes in p.g.a. sjukdom. Den i förtid beställda massagen hade missuppfattats till nästa dag (hemresedagen). Annandagen är tydligen en hård dag i Roslagen och vi började frukta för kvällens middag.

Men där blev varken vi eller de övriga 11 gästerna besvikna. Mat och dryck var perfekt. En ensam kock slet i köket och den ensamma servitrisen gnodde med sitt.

Dagen efter hanns massagen med under den halvtimme som jag ägnade åt att skrapa fram bilen under ett kompakt istäcke. Massagen blev något försenad eftersom massören inte fick igång sin bil och utfördes i ett rum i stora slottsbyggnaden, som inte varit uppvärmd på länge.

Vi tog oss hem i kylan, men fick i likhet med mängder av andra bilar stanna vid en mack utanför Uppsala för att tina upp spolarvätskans munstycken med varmt vatten. En knappnål lär också gå bra.

Men DN-kortets rabatter kommer vi att granska extra noga i fortsättningen.

1 kommentar:

JanF sa...

Wärdshuset Gammel Tammen i Österbybruks herrgård har reagerat på våra synpunkter och nu fick vi ett svar som länder dem till heders:

Hejsan Inger och Jan!

Jag skriver till Er men anledning av Er vistelse här hos oss på Gammel Tammen i Österbruks herrgård.

Det är otroligt tråkigt när vi får höra att vi inte lyckats göra Er vistelse så njutbar som vi önskar. Jag har läst Ert brev och måste säga att jag håller med i mycket av det du skriver.
Att vi aldrig bär upp Champagnen på rummet innan kunden har anlänt, så den ska vara maximalt kyld, kan man kanske förstå om man tänker efter, men att massagen bokats på fel dag finns det ju ingen ursäkt för. Att spökvandringen ställts in på grund av sjukdum finns det heller ingen ursäkt för tycker jag. Ändå är vi otroligt ledsna att det blivit just så, och vill verkligen be om ursäkt för det inträffade.

Om jag fick som jag ville skulle vi få en andra chans att visa Er hur en helg i Österbybruk ska vara. Jag ber Er ödmjukast att fundera på om vi kan få erbjuda Er en andra (kostnadsfri) vistelse hos oss. Rummen är ju dock desamma, men ett andra besök kan förhoppningsvis erbjuda positiva associationer när Ni tänker tillbaka på Österbybruk i framtiden.

Vänliga hälsningar,

Anna Rask, vd

Wärdshuset Gammel Tammen i Österbybruks herrgård
Box 36, 748 21 Österbybruk
0295-212 00 fax 0295-216 12
www.gammeltammen.se