25 april 2010

Målet för bistånd bör vara noll


Man hoppade till en aning när Dagens Nyheter på sin debattsida släppte fram en artikel med ovannämnda innehåll. Den var skriven av Hans Bergström, statsvetare och tidningens före detta chefredaktör. Bergström, som är en klok person, har bland annat studerat utvecklingsekonomen Nils Börje Tallroths slutsatser i dennes senaste bok.

Sverige ger 35 miljarder årligen i u-landsbistånd. Biståndet, som var tänkt att vara en hjälp till självhjälp, har delats ut i ett halvt sekel. Ett bistånd av den storleken under så lång tid kan inte ses som en hjälp till självhjälp. 1960 var Sydkorea och Ghana lika fattiga. Idag är Sydkorea en framstående industrination medan Ghana ligger kvar på samma nivå.

Medan svenska ambassadtjänstemän varje morgon beger sig till ländernas ministerier för att hjälpa till att sköta landet, så sluter kinesiska affärsmän uppgörelse med samma ministrar. Affärerna ska betalas med svenska biståndspengar (efter att ministrar och tjänstemän tagit sin andel i en accepterad korruption).

Det finns inget samband mellan bistånd och framgång för ett land, konstateras från flera håll. Under en rundresa i Tanzania åkte mitt sällskap med ett privat företag i välskötta bilar. Ett statligt företag hade samma service, men där kördes bilar sönder inom ett år. Våra afrikanska förare berättade att det företaget fick sina bilar från EU. När man kört dem i botten fick man nya – så varför bry sig?

I sak är det detsamma på alla plan. Om du får pengar och andra resurser utan att lägga två strån i kors – så varför anstränga sig? På mikroplanet passiviserar vi individer med bidrag och förtidspensioner. På makroplanet passiviserar vi hela förvaltningar och länder. Då är det bättre att kräva något i gengäld – ni producerar, vi köper. Eller varför inte som i Indien där fler och fler verksamheter kommer igång och blomstrar med hjälp av mikrolån. Vi måste även ha en internationell handelspolitik som ger u-länderna en chans att sälja det som de producerar.

Därför bör målet för bistånd bör vara noll. Däremot ska vi naturligtvis behålla bistånd i form av insatser vid katastrofer och biståndet till frivilliga organisationer som arbetar i länderna.

Inga kommentarer: