25 april 2010

Lätt bli miljonär när andra betalar


Efter att Sovjet upplösts och någon form av demokrati infördes i Ryssland förändrades bilden av ryssarna – en grå och fattig massa förvandlades till ett färgrikt spektrum. Det vodkadrickande fyllor har fått sällskap av miljardärer. Dessa är ofta individer som höll sig framme och för en billig penning tillskansade sig det staten tidigare ägt.

En liknande utveckling, fast inte med lika drastiska skillnader, har vi de senaste åren sett i bland annat Stockholm. Här är det inte en yrvaken kommunistmakt som skänker bort allmän egendom utan makthavare med moderater i spetsen.

Ett flagrant exempel är det hyreshus vid Norr Mälarstrand, som nyligen såldes ut från ett allmännyttigt bostadsföretag. Nu kan man fråga sig hur s.k. vanliga människor över huvud taget kunnat få lägenheter i detta hus med bästa läge och utsikt över Riddarfjärden. Det visade sig inte vara så vanliga människor heller. I en paradvåning bodde en moderat som av den moderatstyrda styrelsen i bostadsföretaget fick köpa sin lägenhet för 3 miljoner – en summa som man normalt får ge för 3 r.o.k. (om man har tur). Moderaten tackade och tog emot och strax därefter annonserade han ut lägenheten för 9 miljoner. Det motsvarar säkert den summa en opartisk värderingsman skulle ha satt från första början.

För mig framstår detta som stöld eller förskingring av allmän egendom. Även om det juridiskt sett inte går att komma åt kan man tycka att det är ett beteende som inte förväntats från ett parti som säger (sade) sig värna om lag och ordning.

Ett annat exempel är de förskolor i södra Stockholm som övergick i privat regi för två år sedan. Den som övertog verksamheten vid fyra förskolor är en kvinna vid namn Lena Ström. Det enda hon behövde betala för var inventarier för 635.000 kr, vilket var rena vrakrean enligt kritiker.

Nu framgår det av företagets (Kulturkrabaten AB) årsredovisning att bolaget köpt ett bostadshus i Enköping för 2 miljoner kronor, dubblat styrelsearvodet till 1,7 miljoner kronor och tagit ut en vinst på 1,6 miljoner kronor. Dessutom finns 4,5 miljoner kronor i värdepapper och ett överskott på 2,4 miljoner kronor.

Enligt Dagens Nyheter har föreskolechefen Lena Ström efter 1 år 8 månaders verksamhet kunnat ta ut 9,4 miljoner kronor i vinst, styrelsearvode och ett bostadsköp.

Förskolorna har redan i höstas varit utsatta för stark kritik, inte minst från föräldrar, för att de har stora barnkullar och en låg andel utbildade förskolelärare.

Argumentet för privatisering är alltid att verksamheterna kan skötas effektivare. Nu har det visat sig att det inte blivit billigare, men att enskilda cyniskt kan roffa åt sig av allmänna medel och stoppa i egen ficka. Priset får barn, skolungdomar, gamla och vårdbehövande betala i form av sämre och mindre kvalificerad omvårdnad.

Inga kommentarer: